L’alcohol en els joves, en parlem amb el psicòleg clínic Jordi Verdaguer
Recentment s’ha publicat la Monografia sobre l’alcohol d’aquest any 2024 per part del Ministeri de Sanitat. Aquest document destaca que a l’entorn d’un 20% dels joves d’entre 12 i 13 anys ja han provat l’alcohol. En parlem el psicòleg clínic, Jordi Verdaguer.
Des de ja fa uns anys, es redueix l’edat d’inici en el consum de substàncies potencialment addictives i l’alcohol és la principal. Si bé la legal és als 18 anys i la biològica seria a l’entorn dels 22, doncs fins aquesta edat l’organisme encara no ha finalitzat la seva maduració. No obstant, es comença a consumir aquestes substàncies coincidint amb l’entrada a l’adolescència.
Es sistema educatiu n’és un referent i quan els joves s’inicien en l’ESO es produeix un canvi físic i comportamental. El grup d’amics passa a ser el referent en detriment de la família, que queda en segon terme.
No cal alarmar-se, doncs és un procés maduratiu normal, no obstant sí que des dels adults (familia, educadors, monitors..) s’hauria de reflexionar conjuntament amb els joves respecte:
- Què en pensen sobre el consum precoç d’alcohol?
- Quins riscos creuen que comporta?
- Més enllà del que fan els amics, quina consideren que ha de ser la seva conducta?
- Per socialitzar-se o divertir-se, cal beure alcohol?
- A que s’arrisquen, que no voldrien fer, si van intoxicats
- Com a persones, com es senten millor, fent abús d’alcohol o mantenint el seu control?
- En els valors que es van formant, quina posició té la ingesta d’alcohol?
Sí bé resulta fàcil opinar, des dels adults, sobre la conducta que haurien de seguir els joves, hem de recordar que el factor modèlic és essencial en la transmissió de valors i sovint el discurs i els actes no van en la mateixa direcció. Cal recordar que en els centres de tractament de salut mental i addiccions l’alcohol segueix sent la substància que més peticions d’assistència genera i la major part de les persones que ho pateix son adults.
Informació, educació, reflexió, sentit crític, coherència en les conductes i, si cal, demanar ajut a serveis especialitzats ha d’envoltar la postura per tal que la ingesta d’alcohol no esdevingui un trastorn.
Per a més informació i consultes, consulta al nostre especialista de Bayés Clínica, Jordi Verdaguer.