“Amb el ioga terapèutic personalitzat adaptem la pràctica a cada lesió o patologia”

La professora de ioga Marga Galtés elabora un estudi de la part física, energètica i del patró respiratori de cadascú per adaptar la pràctica del ioga a cada cas.

La Marga Galtés ja feia 10 anys que practicava ioga que va començar la formació per a ser-ne professora. Va començar amb Fata Ioga, però es va anar especialitzat en el ioga terapèutic individual. Ara, des de Bayés Clínica elabora estudis personalitzats amb sèries de postures adaptades per a cada cas.

Marga, per què vas enfocar la teva carrera al ioga terapèutic personalitzat?

Bàsicament perquè sent professora de Hata Ioga em trobava amb molts problemes concrets. No tothom té la mateixa columna, els mateixos suports, la mateixa postura… Per això, després de la formació general en ioga, vaig fer una formació en ioga terapèutic i una de cadenes musculars. Això em va donar un enfocament més concret de la patologia que hi pot haver en cada cas, i com treballar a nivell muscular basant-me en els estiraments del ioga.

En què consisteix exactament aquest treball individual?

En primer lloc, faig un estudi de la part física, l’energètica, i el patró respiratori de la persona. Per la física treballo amb la persona a partir d’un diagnòstic. Amb una radiografia d’una escoliosi, per exemple, puc veure com són les curvatures i puc ajustar la pràctica. Faig unes fotografies, unes línies de plomada, i a partir d’aquí veiem els desajustos: si la persona té més tendència a anar cap a un costat o un altre, si hi pot haver una possible dismetria…

També faig una valoració de tot el que envolta la persona: l’estil de vida, l’estrès, com descansa, l’alimentació… I finalment, analitzo el patró respiratori.

A partir d’aquí dissenyo la sèrie, molt ajustada a les condicions de cadascú. Llavors, en una segona tanda, ensenyo la sèrie i practiquem junts cada estirament concret, per assegurar que es fa correctament. També li explico el perquè li proposo cada postura, és important entendre-ho.

Com son aquests estiraments adaptats?

Jo dissenyo la sèrie a partir d’un fet real, és un ioga específic per a aquella persona en concret. Hi ha gent que té escoliosi, un problema a les lumbars, al maluc… i que han provat de tot i no els funciona res. Doncs anem a ajustar l’estirament que tu necessites, perquè potser estàs fent unes postures a ioga que no et beneficien. Potser una flexió no la pots fer perquè tens una hèrnia, potser has de vigilar en fer una extensió perquè hi ha una protrusió…

Per què s’analitza el patró respiratori?

La respiració és un pont entre l’interior i l’exterior. Si bloquejo la respiració em condiciona la salut, ja que provoca que la sang es vagi fent àcida i és quan proliferen tots els bacteris. Quan li donem obertura a la caixa toràcica, quan investiguem quin és el teu patró respiratori i veus que el pots canviar, s’obre tot un món.

I les cadenes musculars?

Són unes cadenes que van dels peus fins al cap. Per això, de vegades hi ha un problema a les cervicals i potser és perquè la persona té els genolls en x i els suports dels peus no són els correctes. En aquest cas, es recomanen unes plantilles, per exemple, És un treball multidisciplinar, la postura ens parla d’una actitud.

Per què és important treballar la part física, energètica i el patró respiratori en conjunt?

Perquè no hi ha una cosa desglossada de l’altra, és tot un conjunt. Quan vas a un especialista perquè tens un problema de turmell, per exemple, aquell especialista només mirarà aquesta part, però hem de saber quina és la relació que té amb tot el cos. Potser tinc el maluc desajustat i per això faig més força a un turmell i se’m carrega. Si només em centro en el turmell, estic posant un pedaç, però no estic solucionant el problema.

L’important d’aquest treball és que vas a l’arrel del problema: què és el que provoca que jo tingui dolor al turmell? Solucionant l’origen, soluciones la conseqüència. Normalment, allà on hi ha el dolor no és la causa, és la conseqüència d’un desajustament que ve d’una altra part del cos.

Què busquen en general les persones que venen a fer el teu ioga terapèutic?

Quan venen a fer el ioga grupal normalment és per estrès, per un benestar més en general. Quan venen a fer aquest treball personalitzat, en canvi, sempre és per un tema físic. El ioga terapèutic va dirigit a persones que necessiten un treball específic, ja sigui per una lesió, patologia o malaltia crònica. Així, podem adaptar la pràctica en cada cas, treballar amb seguretat i mantenir el cos tan alineat com sigui possible, perquè no hi hagi tant estrès mecànic.

Hi ha una revisió periòdica?

Sí, normalment fem una revisió un cop al mes. En un primer moment proposem una sèrie de postures de ioga ajustades al que aquella persona en concret necessita, però amb el seguiment, aquest treball encara es va ajustant més. Es comença per una cosa molt suau, per allò que el cos permet que treballis, i de mica en mica, si la persona va treballant a casa, ho podem anar intensificant. Els músculs es van estirant, el cos es va posicionant i equilibrant.

En la revisió també hi ha un feeedback. Cada postura es pot fer de moltes maneres.

Quin és el resultat?

Hi ha canvis molt significatius. Acaba sent un treball molt espiritual, més enllà del dolor físic. A l’hora de fer el ioga en grup, per exemple, ja sabem com ajustar la seva pràctica. Com més ajustat sigui el treball, més autoconeixement tens teu i més saps quins són els límits

I en quins beneficis es materialitza?

Els beneficis són molt evidents, i això també motiva molt a la persona a no deixar de practicar la sèrie. Millora el dolor, l’estabilitat, té una repercussió energètica, millora l’estat d’ànim, la qualitat del son…

Deies que treballes a partir d’un diagnòstic. Sempre hi ha d’haver una patologia al darrera per començar aquest treball personalitzat?

No, també m’han arribat persones que no tenen cap afecció, però que potser tenen una feina amb molt estrès. Llavors, més que el físic, treballem la part energètica i respiratòria, per anar gestionant aquest estrès i descarregar-lo.

És per a totes les edats?

Si, treballo amb nens fins a persones grans.